Een huis leegruimen na overlijden: dat is iets wat u hoopt nooit te hoeven doen. Helaas kan het iedereen overkomen. Gelukkig staat u er hierbij niet alleen voor. U kunt een beroep doen op een woning ontruimingsbedrijf om u te ondersteunen en te ontzien. Een woning ontruimen na overlijden kan voor u verschrikkelijk moeilijk zijn. Naast dat het leegruimen van een huis an sich al voor spanning kan zorgen, is een huis leegruimen na overlijden extra emotioneel en dus extra zwaar. U bent net een dierbare verloren en nog volop in de rouw. Daarom staat uw hoofd totaal niet naar het leegruimen van de woning, maar toch moet dit gebeuren. Daarom kunt u vertrouwen op de hulp van een specialist.

Wie is verantwoordelijk voor het huis leegruimen na overlijden?

Tenzij in een testament anders is vastgelegd, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het ontruimen van de woning na het overlijden van de bewoner. Dit betekent dat er (onverwacht) een druk en last op uw schouders komt te liggen. Deze taak valt nooit mee. Wanneer u de enige erfgenaam bent, kan wellicht niet van u worden verwacht dat u in uw eentje de woning leeg kunt krijgen. Kan de hele familie helpen, dan lijkt dit in eerste instantie wellicht een voordeel, maar wanneer er veel mensen bij betrokken zijn, lopen de emoties vaak hoog op.

Wanneer moet de woning na overlijden ontruimd worden?

Wanneer de woning na overlijden ontruimd moet worden, is afhankelijk van de situatie. Betreft het een koophuis, dan is er geen druk vanuit de woningbouw of een andere verhuurder. Daarentegen lopen de kosten nog wel door,  zeker wanneer er nog een hypotheek op de woning rust. Dit kan zorgen voor de vervelende situatie dat de woning snel ontruimd dient te worden, ondanks dat uw hoofd hier nog totaal niet bij staat. Betreft het een huurwoning, dan moet de woning worden ontruimd en opgeleverd volgens afspraak, met inachtneming van de vastgelegde termijn na het beëindigen van de huurovereenkomst.

Wanneer het huis leegruimen na overlijden uiterlijk plaats moet vinden, hangt dus van een aantal situaties af. Helaas is in de praktijk bijna altijd sprake van (enige) tijdsdruk.

Hoe gaat een huis leegruimen na overlijden in zijn werk?

Een huis leegruimen na overlijden gaat feitelijk niet anders dan een reguliere woningontruiming. Hoogstwaarschijnlijk zal de woning volledig moeten worden leeggehaald. Dit betekent in de eerste plaats dat er een bestemming moet worden gevonden voor de inboedel. Dit is direct het meest emotionele moment van de ontruiming. Veel spullen roepen dierbare herinneringen op, dus wat moet daarmee gebeuren? Het belangrijkste is om hier – indien van toepassing – goede afspraken over te maken. Welke spullen moeten bewaard blijven en wie krijgt wat? Wat wordt er gedaan met de overige inboedel? Wordt deze verkocht, aangeboden aan de kringloop, of afgevoerd? Het is aan te raden om hier rustig over na te denken, want u kunt dit slechts eenmaal bepalen.

Afhankelijk van de benodigde oplevering van de woning, zijn er wellicht nog extra werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. De woning leegruimen is vaak helaas nog niet genoeg. Bij een huurwoning gelden vaak opleveringsvoorwaarden. Dit betekent meestal dat de woning terug moet worden gebracht in de originele staat. Betreft het een koopwoning die moet worden verkocht, dan moet deze wellicht eerst verkoopklaar worden gemaakt. In beide gevallen kan dit betekenen dat bouwsels moeten worden afgebroken, de tuin moet worden ontruimd, vloerbedekking moet worden verwijderd en herstelwerkzaamheden of schoonmaakwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Hulp van een woning ontruimingsbedrijf

U kunt de hulp inschakelen van een woning ontruimingsbedrijf bij het leegruimen van een huis na overlijden van de bewoner. Een goed ontruimingsbedrijf is uiteraard gespecialiseerd in het leegruimen van de woning, plus eventuele bijbehorende werkzaamheden, maar kan ook discreet en respectvol te werk gaan. Caswo Woningontruiming beschikt over zeer veel ervaring in huizen leegruimen na het overlijden van bewoners of eigenaren. Wij kunnen u in alle facetten ondersteunen en u volledig ontzorgen. Wij zijn u niet tot last en u hebt de zekerheid dat de woning volgens afspraak en binnen de deadline wordt ontruimd, dankzij onze oplevergarantie. Terwijl wij zorgen voor een discrete en respectvolle ontruiming, kunt u zich met de andere nabestaanden richten op andere belangrijke zaken die uw aandacht behoeven.

Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij beantwoorden graag al uw vragen en staan voor u klaar. Indien nodig kunnen wij u binnen 24 uur helpen.

  • Laat ons weten waar wij u mee kunnen helpen. Hoe uitgebreider u uw aanvraag beschrijft, des te beter wij u kunnen helpen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.